Шымкентте базарлар мен мал сою пункттеріндегі ветеринарлық-санитарлық қауіпсіздік мәселелері талқыланды.
10.09.2025 13:45:07 415.png)
2025 жылдың 10 қыркүйегінде Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрлігі Ветеринариялық бақылау және қадағалау комитетінің аумақтық инспекциясының бастамасымен Шымкент қаласында ішкі сауда нысандары директорларының, базарларда орналасқан ветеринариялық-санитариялық сараптама зертханаларының басшыларының, мал сою пункттері өкілдерінің қатысуымен «дөңгелек үстел» отырысы өтті.
Шара ветеринариялық-санитариялық қауіпсіздікті қамтамасыз ету, ет комбинаттары мен мал сою пункттерінің жұмысын жақсарту, қала базарларында сатылатын өнімдердің сапасын бақылауды күшейту мәселелерін жан-жақты талқылауға бағытталды.
Ұйымдастырушылар дөңгелек үстелдің басты мақсаты бөлшек сауда сөрелеріне жететін жануарлардан алынатын өнімдердің қауіпсіздігін қамтамасыз етудің нақты шешімдерін әзірлеу екенін атап өтті. Бұл халықтың денсаулығына, тұтынушылардың сеніміне және бизнес беделіне тікелей әсер етеді.
Санитарлық нормаларды қатаң сақтау қажеттігіне ерекше назар аударылды, өйткені қауіпті инфекциялар мен аурулар көбінесе мал шаруашылығы өнімдері арқылы таралады.
Ветеринариялық-санитариялық қадағалау қызметінің Шымкент қалалық аумақтық инспекциясының өкілдері соңғы жылдары қажетті ветеринариялық құжатсыз өнімдерді сату фактілері анықталғанын атап өтті. Мұндай оқиғалар халықтың сеніміне нұқсан келтіріп қана қоймай, халықтың денсаулығына тікелей қауіп төндіреді.
Осыған орай, инспекция жоспарлы және жоспардан тыс тексерулерді күшейтіп, кәсіпкерлермен профилактикалық түсіндіру жұмыстарын жүргізуді көздеп отыр.
Талқылаудың жеке бөлімі мал сою пункттерінің жұмысына арналды. Қатысушылар бірқатар нысандарда заңбұзушылықтар сақталып отырғанын, оның ішінде санитарлық талаптарды сақтамау және мамандандырылған нысандардың немесе тиісті түрде толтырылған құжаттаманың жоқтығын атап өтті.
Кәсіпорын басшыларына мыналар ұсынылады:
мал сою пункттері мен ет комбинаттарын санитарлық ережелерге сәйкес келтіруге;
персоналды санитарлық нормалар мен жануарларды ұстау ережелеріне оқытуды қамтамасыз ету;
Жұмыстың әр кезеңінде ішкі ветеринариялық бақылауды күшейту.
Бұл өнім сапасын арттырып қана қоймай, жұмыс стандарттарын халықаралық талаптарға жақындатады.
Талқылау барысында базарлардағы ветеринарлық-санитарлық зертханалардың жұмысы басты назарға алынды. Қатысушылар зертханалық сынақтар ықтимал қауіпті өнімдердің сөрелерге жетуіне жол бермейтінін атап өтті.
қажеттілік талқыланды:
өнімді диагностикалау мен талдаудың заманауи технологияларын енгізу;
зертхана мамандарының кәсіби дайындығын арттыру;
сараптама сапасына нұқсан келтірмей зерттеу процедураларын жеделдету.
Дөңгелек үстел барысында «Ветеринария туралы» Қазақстан Республикасы Заңының, атап айтқанда, жеке және заңды тұлғалардың міндеттерін айқындайтын 25-баптың ережелері түсіндірілді.
Заңға сәйкес әрбір кәсіпкер:
барлық қажетті ветеринариялық сертификаттары мен сатылатын өнімге құжаттары болуы;
белгіленген ережелерге сәйкес өнімді сақтау және тасымалдау;
өндіру мен өткізудің барлық кезеңдерінде санитарлық және ветеринариялық нормаларды сақтау.
Инспекторлар бұл нормаларды сақтамау әкімшілік, тіпті қылмыстық жауапкершілікке әкелетінін еске салды.
Сауда орындары мен зертханалардың өкілдері өз сөзінде өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін арттыру үшін бизнес пен мемлекеттік органдардың бірлескен күш-жігері қажет екенін атап өтті. Көптеген кәсіпкерлер тұрғындардың сана-сезімін арттыру және қала базарларына деген сенімді арттыру мақсатында тексеруге қолдау көрсетуге дайын екендіктерін білдірді.
Отырыс қорытындысы бойынша алдағы уақытта жүзеге асырылатын бірқатар шаралар белгіленді:
Сою алаңдары мен зертханаларды жүйелі түрде тексеру .
Ет және басқа да мал өнімдерінің сапасын талдаудың жаңа технологияларын енгізу .
Кәсіпкерлер арасында ветеринариялық заңнаманы сақтау мәселелері бойынша түсіндіру жұмыстарын кеңейту .
Халық арасында азық-түлікті қауіпсіз тұтыну мәдениетін қалыптастыру .
Осылайша, Шымкентте санитарлық қауіпсіздік деңгейін кешенді түрде жақсарту жоспарлануда.
2025 жылдың 10 қыркүйегінде өткен дөңгелек үстел мал өнімдерінің сапасын бақылау жүйесін күшейтудегі маңызды қадам болды. Қатысушылар ортақ қорытындыға келді: азық-түлік қауіпсіздігі және азаматтардың денсаулығы – мемлекеттің, бизнестің және қоғамның ортақ жауапкершілігі.
Инспекция өкілдері ветеринарлық-санитарлық қауіпсіздікті қамтамасыз ету жұмыстары жүйелі түрде жалғасатынын баса айтты. Барлық тараптардың үйлестірілген ынтымақтастығы ғана нақты нәтижелерге қол жеткізеді және шымкенттіктердің сапалы және қауіпсіз өнімдерге қол жеткізуіне кепілдік береді.